Göte EDMAN
Noteringar
tel 0671-50027 07030 67 49 11 Just nu har Göte Edman fyra vita älghundar hemma på gården. Foto: Jan Engström
Den vita älghunden - färgstark i skogens grönska
Lugn och snäll. Har lätt för att ställa älg och springer sällan eller aldrig bort i skogen. Utomordentlig spårhund. Men också omstridd.
Göte Edman i Lövvik, Hoting, har fött upp vita älghundar sedan 1970-talet. I dag har han trappat ner lite på verksamheten.
Läsarkommentarer Skriv första kommentaren! Vad man än tycker om den vita svenska älghunden -den syns bra i skogen i alla fall. I Lövvik utanför Hoting bor Göte Edman, 64 år. Han har sedan början av 1970- talet fött upp vita älghundar och under årens lopp har många välstammade valpar lämnat hans gård.
- Jag blev tidigt intresserad av den vita älghunden just för dess psyke. Den är snäll och lätt att ha med sig. Förivrar sig inte i skogen och får den stopp på en älg kan man kalla tillbaka den om man vill, berömmer Göte. Självklart är han part i målet som uppfödare.
- Visst, men jag har jagat med så många olika hundar genom åren och kan i alla fall säga som så, att inte är den vita sämre än någon annan. Samtidigt framhåller Göte Edman vikten av att alla hundar, oavsett ras, måste få en ärlig chans att utveckla sina talanger. - En hund som du jagar mycket med och tränar på annat sätt, den hunden har ju alla chanser att också utvecklas till något riktigt bra, menar han. Många som jagat med olika raser kommer oftast tillbaka till det faktum att den vita älghunden är bra på att ställa älg. Är det färgen det beror på? - Nja, nu påstår man ju att älgar är färgblinda, så det är svårt att säga. Min teori är nog hellre att det beror på skallet. Det är inte lika hetsigt som hos en jämthund och kanske blir älgen inte lika nervös, men ärligt talat så vet jag inte, erkänner Göte.
Efter ett par timmar hemma hos denne timide man får man klart för sig att han är väldigt ödmjuk inför både sina hundar och andras. - Ja, det är lätt att slå sig för bröstet och tycka man är bäst. Men i slutändan handlar det alltid om hur bra ägaren till hunden är. Om hunden får en chans att utvecklas, menar Göte.
- Jag har jagat med enastående jämthundar och gråhundar. Min erfarenhet är att den vita är minst lika bra. Det är många gånger jag blivit uppringd av lag som velat ha med mig när de gått bet på att skjuta tillräckligt mycket. Så nog tror jag det finns en respekt därute för den vita i allafall, säger Göte fundersamt. Man kan utan överdrift påstå att Göte lever för sina hundar. Många är de som menar att hundars väl och ve går före hans egen person. Och han är noga med var hans valpar hamnar. - Jo, jag vill nog ha koll på hur de får det. Jag far runt och besöker köparna för att se hur det går för dem. Jag har till och med hämtat tillbaka en hund vars köpare lurade mig, den hunden hade det inte bra, berättar Göte och tittar ut över gårdsplanen.
Den vita älghunden har sitt ursprung i Jämtland. Göte Edman rabblar namn på uppfödare och hundar som anses betytt mycket för rasen. - Många menar nog att Ottsjö Jim, uppfödd av Ernst Jonsson i Ottsjö, Föllinge, är stamfadern till den vita. Men du har även Lars Jönsson i Lit som var en seriös uppfödare från 50-talet och framåt, berättar Göte.
- Han hade bland annat en som hette Snögubben som betytt mycket för aveln. Jag har själv avkommor efter den hunden, säger Göte. Men det dröjde ända fram till 1993 innan den vita svenska älghunden blev erkänd som en egen ras. Pia Lilläng, Jörn, mångårig sekreterare i Svenska Vita Älghundsklubben, berättar: - Under ett antal år bedömdes ett antal rastypiska vita älghundar och till slut bedömdes rasen vara en helt egen och blev godkänd.
I dag finns det cirka 1 500 vita älghundar registrerade i Sverige. Hunden finns även i Norge i ett större antal och i Finland i ett mindre antal. - I mitt jaktlag jagar vi med gråhund, jämthund och den vita älghunden. Och jag anser att den vita är väl så bra som de övriga. Men det hänger ju inte enbart på hunden, utan också hur bra träning hunden får, menar Pia Lilläng.
Hon framhåller att den vita färgen är mycket bra på att ställa älgarna och att framför allt tikarna är utomordentliga spårhundar, något som Göte Edman också kan intyga. Vad gäller färgen är Pia betydligt mer övertygad än Göte, om att det är just den vita färgen som gör att älgarna står kvar. - Oavsett om älgarna är färgblinda eller inte, skilja på svart och vitt kan de, säger Pia Lilläng. Hur det än är med den saken, den vita älghunden har kommit för att stanna. Den har sina förespråkare och de blir bara fler för varje år. Och en sak är klar: så länge det inte är snö på backen syns den vita bästa av alla i skogen!
Jan Engström
Fakta Rasen är en utpräglad jakthund med intresset riktat mot vilt som låter sig ställas.
Det sägs att den vita älghundens historia började under krigsåret 1941 i Jämtland. Det året föddes en kull jämthundar med ljus päls. En av dessa var Ottsjö-Jim, ägd av Ernst Jonsson, Ottsjö, Föllinge. Denna hund anses av många vara stamfadern till den vita älghunden. Hur denne hunds inflytande i aveln kan se ut ger följande stamtavla belägg för. 1 oktober 1960 föds en hund som får namnet Fjäll. Farfar till Fjäll är Ottsjö-Jim. Fjälls mamma heter Vanja och hennes morfar är Ottsjö-Jim.
Ottsjö-Jim avlivades 1953 vid 12 års ålder. Enligt anteckningar ska 110 älgar ha fällts för denne fantastiska älghund.
Idealmankhöjden för hanhundar är 56 cm, för tikar 53 cm. Pälsen skall vara tät, strittande och färgen rent vit. Inslag av svagt gulaktig ton kan tolereras. Den vita älghunden har sitt ursprung från de varggrå älghundarna; norsk älghund grå och jämthund. Typmässigt liknar den mest jämthunden både vad gäller storlek och proportioner.
Svenska Kennelklubben erkände rasen under namnet svensk vit älghund år 1993. Sedan dess har 50-100 hundar registrerats årligen.
Artikeln publicerades 2007-08-16 kl.00.00
Personhistoria
Källor
[1] | Sveriges dödsbok 1947 - 2003 |
|
|
2007-08-16. Artikel i Östersunds-posten den 16 augusti 2007. se noteringar. |
|
|
2007-08-16. Göte Edman |
|